Hry bez hranic

Drobečková navigace

13. ročník Horní Slavkov 2019

Téma 13. ročníku Her bez hranic bylo Hornictví. Letošní ročník pořádalo Kulturní středisko spolu s Městskou knihovnou v Horním Slavkově, která sídlí v samotném Kulturním středisku na Náměstí republiky. A jako každý rok, i letos se vybrané děti pilně připravovaly již před soutěží z historie okolí Slavkova, poznávaly přírodu Slavkovského lesa, musely zvládnout prezentaci, připravit erb a s knihovnicí i kostým permoníků.

V sobotu 25.5. jsme vyjeli z Nejdku jako Nejdečtí permoníci směr Horní Slavkov ve složení: David Karabina (ZŠ Karlovarská), Bára Žampachová (ZŠ Karlovarská), Natálie Semanová a Lenka Rakytová (obě ze ZŠ Nám. Karla IV.) s doprovodem z knihovny, a to s knihovnicí Vladimírou Satýnkovou a její kolegyní z odboru kultury Michaelou Melicharovou. Společnost nám dělal malý Tomášek, kterého Michaela vzala sebou. V kulturním středisku bylo připraveno příjemné zázemí. Po převlečení do kostýmů se děti odebraly na nástup přímo na prostranství náměstí, kde se zahajovaly hry. Po slavnostním nástupu a představení všech družstev se všichni rozběhli plnit jednotlivé úkoly. Stanoviště se nacházela přímo ve městě a blízkém okolí Slavkova. Na děti čekaly vědomostní a kvízové otázky z historie Horního Slavkova a Slavkovského lesa, např. museli znát historii místního kostela sv. Jiří, skládat puzzle pivních sklepů, doplnit správně pověst, znát barvy městského znaku, poznat historický předmět, který se vázal k hornictví apod.

Potom byl čas na oběd a odpočinek. Čekání na vyhlášení výsledků si děti mohly zkrátit na malém tržišti se stánky, kde byl pro ně připraven prodej drobných předmětů a občerstvení, nebo jít na výtvarnou dílnu v prostorách knihovny. Pak se všichni připravili k netrpělivě očekávanému vyhlášení výsledků. V letošním roce se nejdeckému družstvu sice nedařilo jako v posledních dvou ročnících, ale i tak jim patří velký dík za vzornou reprezentaci nejdecké knihovny. V konkurenci 14ti družstev obsadilo 13. místo. S prázdnou jsme ale neodešli. Nejdečtí permoníci získali totiž cenný bronz za vzorně připravenou zdravici a to nás všechny potěšilo. Obdrželi spoustu drobných párků, diplomy, medaile a dobroty. Kromě odměn si odnesly i spoustu příjemných zážitků ze soutěže a z celého dne. Všichni si zaslouží velikou pochvalu za vzornou reprezentaci naší knihovny i města.

Příští rok se sejdeme s knihovnou v Dalovicích, která přislíbila další ročník této soutěže.