Hry bez hranic

Drobečková navigace

8. ročník - Habartov 2014

Rok s rokem se sešel a opět jsme se připravovali na další ročník, tentokráte již osmý na regionální soutěž Hry bez hranic aneb knihovnice dětem. Tentokrát tuto soutěž organizoval tradičně Svaz knihovníků a kulturních pracovníků spolu s Kulturním střediskem v Habartově, město Habartov a OS Klub 1938 KDK SKIP – četnická stanice Habersbirk. Téma letošních her byly Četnické humoresky. V sobotu 10.5. 2014 vyjelo z Nejdku do Habartova družstvo ve složení: Tereza Ziebová, Andrea Semanová, Patrik Satýnek (ZŚ Náměstí Karla IV.) a Pavel Jelínek z Chodova. Identikit podezřelé osoby, snímání otisků prstů, přiřazení správných stop k botám, ale i střelba ze vzduchovky, člunkový běh nebo i chůze po laně, test o historii České republiky to byly disciplíny, které vrátily děti na jeden den do minulosti a mohli si tak prožít výcvik opravdových četníků.

Na soutěž probíhaly opět důkladné přípravy. Děti se učily historii první republiky, zopakovaly si osobnosti této doby a seznámili se s incidentem na habartovské četnické stanici v roce 1938, vymyslely si prezentaci pro představení družstva a vyrobily štít s názvem družstva Nejdečtí uprchlíci. Vše zvládly na jedničku.

V Habartově se sjelo 14 knihovnických družstev z celého regionu a všechny byly odhodlané bojovat. Sraz jsme měli v krásném Kulturním středisku města Habartov odkud soutěžící převezl k Muzeu koňský povoz. Po slavnostním zahájení u Muzea města, kdy družstva přivítal pluk četníků spolu se starostou města Ivo Zemkem a ředitelkou Kulturního střediska Petrou Šístkovou, se družstva představila a začalo se soutěžit. Naše družstvo si vedlo velice dobře. Nejdek se umístil na krásném 4. místě. Děti obdržely hodnotné ceny a odnesly si spoustu zážitků z celého prosluněného dne.

Starosta města Habartov Ivo Zemek na závěr poděkoval všem organizátorů a soutěžícím za krásnou akci a popřál dětem mnoho úspěchů. Už se těšíme na další ročník. Kde bude? To se ještě uvidí.