Hry bez hranic

Drobečková navigace

11. ročník - Nejdek 2017

V sobotu 20. května se konal v našem městě 11. ročník knihovnické soutěže Hry bez hranic aneb Knihovníci dětem.

Organizátorem těchto her byla pro letošní rok Městská knihovna v Nejdku. Tento projekt je nejvýraznějším počinem tzv. Klubka (Klub dětských knihoven v Karlovarském kraji) . Koná se od roku 2007 za finanční podpory Ministerstva kultury a SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků).

Cílem projektu je podpořit čtenářství, rozšířit znalosti dětí o našem regionu a propagovat práci dětských oddělení veřejných knihoven v Karlovarském kraji. Podstatné je pro nás také setkávání dětí z různých knihoven v kraji a jejich vzájemná komunikace. Této akce se účastní vždy kolem 15ti knihoven. Každý ročník má své téma – pro letošní rok jsme zvolili Setkání národů. Skladba soutěžních úkolů byla rozličná - od knihovnických dovedností, jako je vyhledávání informací, literární znalosti, přes znalosti zeměpisné a dějepisné o regionu až po sportovní a výtvarné dovednosti. Pro hry v Nejdku jsme vybrali lokalitu, která je pro svoji atraktivnost a historický význam pro takovéto soutěžení jako stvořená - Křížovou cestu. Děti plnily své úkoly kolem kapliček a celou cestu tak obešly a poznaly.

Přivítali jsme soutěžní kolektivy z 15ti knihoven našeho regionu. Celé klání začalo po 9. hodině na prostranství vedle kostela Sv. Martina slavnostním zahájením, kterého se ujali pan starosta Lubomír Vítek spolu s předsedkyní Klubka Karlovarského kraje Klárou Rozsypalovou a představením družstev. Poté se děti rozběhly plnit jednotlivé úkoly. Nebyly to úkoly jednoduché, jedním z nich bylo poznávání cizích jazyků podle zvukového záznamu, zvyky v cizích zemích, test z historie Nejdku, štafetový běh s poznáváním našich a světových sportovců, literární test a mnohé další. Po ukončení soutěže si děti se svým doprovodem došly na výborný oběd, který pro ně připravila paní M. Jarošová se svým týmem ve školní jídelně při ZŠ Nám. Karla IV., kterým tímto mnohokrát děkujeme. Během závěrečného sčítání bodů byl pro děti připraven interaktivní hudební program skupiny Cesta rytmu. Děti měly možnost slyšet africké rytmy a samy si zatančit a vyzkoušet hru na tradiční nástroje tohoto světadílu. Před 15. hodinou byly hry ukončeny a slavnostně předány ceny. A jak to dopadlo?

Nejprve byly předány ceny v anketě za nejzdařilejší kostým – nejvíce se líbili soutěžící z knihovny Františkovy Lázně, kteří reprezentovali Keňu.

V hlavní soutěži bylo pořadí takovéto:
1. místo – MěK Nová Role – Skotsko
2. místo – MěK Nejdek – Česká republika
3. místo – MěK Horní Slavkov – Brazílie

Děkujeme týmu nejdeckých dětí, které ve složení Kristýna Bořutová, Jakub Chaura, Filip Šebek (všichni ZŠ Karlovarská) a David Topilnyckyj (ZŠ nám. Karla IV.) vzorně reprezentovaly naší knihovnu a vybojovaly krásné druhé místo.

Patří se poděkovat za finanční podporu a dary těmto sponzorům: SKIP, Město Nejdek, Obec Božičany, MěK Kraslice, MěK Nová Role, Statek Bernard Královské Poříčí, Miniaturpark Boheminium Mariánské Lázně, Chebský hrad, Muzeum Cheb, Muzeum Horní Slavkov, ZOO Plzeň, Hrad Loket, Lanový Park Loket, Lanové centrum Trinity Cheb, Spolek Krušnohorská krajka Nejdek, Potraviny Neli. Dále děkujeme všem dobrovolným pomocníkům , kteří nám s organizací a zajištěním této náročné akce vydatně pomohli. Velký dík patří panu Děkanovi Janu Pražanovi za zapůjčení prostranství před kostelem Sv. Martina a připojení zvuku.